sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Etätetäviä part 1: " Kuvagalleriat "

Tutustuminen kuvagallerioihin ja niiden esittelyä vanhempainillassa


IRC (Internet Relay Chat) eli irkki on ”tavallista” tsättiä monipuolisempi väline tekstipohjaiseen nettijutteluun. Se ei siis tarkoita kuvagalleriaa, vaan suosittu IRC-Galleria on vain alun perin tehty paikaksi, jossa irkin käyttäjät voivat esitellä kuviaan. IRC-Galleriasta onkin muodostunut Suomen suurin kuvagalleria. Suosiota voisi havainnollistaa vanhemmille näyttämällä gallerian sivustolta löytyvästä Tilastotkohdasta käyttäjien ikäjakauman. Esimerkiksi yli 40 000 käyttäjää ilmoittaa iäkseen 16 vuotta, ja Suomessa ikäluokan koko on noin 55 000.

Tärkeää tietoa löytyy Vanhemmille-valikosta http://irc-galleria.net/parents

IRC-Gallerian ikäraja on 12 vuotta. Tätä nuoremmat lapset eivät voi rekisteröityä edes vanhempien luvalla

IRC-Galleriaa käytetään ensisijaisesti yhteydenpitoon kavereiden kanssa, mutta myös uusia tuttavuuksia on helppo löytää. Jokaisella käyttäjällä on oma kotisivu eli profiili, johon hän voi lisätä kuvia itsestään ja elämästään, kirjoittaa päiväkirjamerkintöjä, ja johon muut käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja. Kommunikointi IRC-Galleriassa tapahtuukin kirjoittamalla kommentteja kuviin, videoihin, yhteisöihin sekä päiväkirjamerkintöihin. "Irkkaamiseen" onkin näin tullut uusi ulottuvuus, kun voi "tutustua" ja nähdä kuvan henkilöstä, jonka kanssa irkkaa. Tässä tosin on aina muistettava, että myös huijareita ja teeskentelijöitä voi olla.

Käyttäjä voi liittyä erilaisiin yhteisöihin. Niiden avulla käyttäjä voi kertoa muille minkälaisista asioista hän on kiinnostunut ja tavata muita samanhenkisiä käyttäjiä.

Palvelua valvotaan sekä käyttäjien tekemien ilmoitusten perusteella, että käymällä sisältöä läpi ylläpidon voimin. Ilmoitusten avulla muut käyttäjät voivat helposti ja nopeasti ilmoittaa ylläpidolle sääntöjä rikkovasta materiaalista tai käytöksestä. Tätä on pidetty tehokkaana valvontakeinona.

IRC-Galleriassa päivystää myös kolme Helsingin keskustan poliisipiirin lähipoliisia niin sanoittuina Galleriapoliiseina. Heidän tehtävänsä on neuvoa käyttäjiä ja vastata heidän kysymyksiinsä, sekä tarjota helppo tapa ottaa yhteyttä viranomaisiin. Galleriapoliisit eivät osallistu palvelun valvontaan.


ii2 on vuonna 2002 perustettu kuvagalleria, josta on muutamassa vuodessa kasvanut yksi Suomen suosituimmista yhteisösivustoista. ii2:een on rekisteröitynyt yli 170 000 nuorta, heistä lähes 90% on 12-18 -vuotiaita.
Palvelun toiminnasta vastaa Citypress Oy, joka panostaa voimakkaasti palvelun käytön turvallisuuteen ja kannustaa palvelun mielekkääseen käyttöön. Citypress Oy tekee yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. ii2-palvelusta löytyy MLL:n tuottama Nuortennetti -kanava, joka jakaa toimintaohjeita, mikäli nuori tulee kiusatuksi verkossa. Käyttäjien välistä keskustelua ja toimintaa ii2:ssa valvotaan palvelun ylläpidon ja käyttäjien toimesta. Ylläpidon havaitsemiin tai käyttäjien ilmiantamiin asiattomuuksiin reagoidaan välittömästi. Kaiken keskustelun valvomiseen ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia.


ii2.org:ssa satunnaisia käyttäjiä löytyy ylävalikosta Käyttäjät ja kuvia voi tarkastella vaikka vanhempainillassa niitä klikkailemalla.



Kuvake on monipuolinen yhteydenpito- ja tapaamispaikka 15-25 vuotiaille.
Toiseksi suosituin suomalainen nuorten verkkoyhteisö jossa on 145 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, joista 60 % miehiä ja 40 % naisia. 69 % käyttäjistä on 18v tai vanhempia. Keskivertokäyttäjä viettää Kuvake.netissä 17 minuuttia päivässä
Lähde: TNS Metrix, vko 8/2008 (TNS Gallup Oy)

Kuvaketta käytetään, kun halutaan esitellä omaa persoonaa, tyyliä tai mielipiteitä. Toiset voivat helposti kertoa mitä ovat mieltä. (Arvostelu voi olla raakaa!) Käyttöä mainostetaan laajoilla ilmaisilla käyttömahdollisuuksilla.


Vanhempien kanssa Kuvake.net:ssä voi käydä katsomassa satunnaisia kuvia (valikosta Random) sekä kuvia, joita käyttäjät ovat arvostelleet numeroarvosanoin (valikosta Kuumat).


Mielestäni tässä vaiheessa olisi hyvä painottaa vanhemmille sitä asiaa että nuorten kanssa pitäisi keskustella palveluiden käytöstä ja sen seurauksista. Millaisia kuvia itsestä haluaa julkaista? Miten tavata ja tutustua turvallisesti uusiin tuttavuuksiin?

Palveluihin ei kannata jättää paljastavia kuvia tai sellaista sisältöä, jota saattaa myöhemmin hävetä, sillä Internetiin jätetty sisältö voi säilyä ikuisesti. Lisäksi on syytä tarkistaa, että mitään palveluun jätettyä sisältöä ei voi yhdistää kotiosoitteeseen.
Muihin henkilöihin tutustuttaessa nuoren tulee noudattaa varovaisuutta. Verkkokeskustelussa uuden ystävän kanssa, ei voi olla varma vastapuolen henkilöllisyydestä. Varsinaista tapaamista uusien verkkotuttavuuksien kanssa ei voi suositella. Mikäli nuori haluaa kuitenkin tavata tuttavuuden, tapaaminen kannattaa aina järjestää julkisella paikalla, vanhemman tai toisen luotetun ystävän tukemana, ei yksin.



Vanhempainillassa kävisin edelliset asiat lyhyesti läpi ja aluksi voisin käyttää pohjana esimekiksi MLL:n turvallisesti verkossa- vanhempainiltamateriaalia
http://mll-fi-bin.directo.fi/@Bin/9050e7f690f7774983da3c05a188444e/1317545324/application/pdf/3166112/vetajanopas.pdf

Mainostaisin myös että monella palveluntarjoajalla (esim. Habbo, IRC-Galleria,
Suomi24) on omat Tietoa vanhemmille -sivunsa. Kannattaa käydä tutustumassa!

Nuoret käyttävät nettiä paljon: mm. seuraelämää, viihtymistä ja rentoutumista, harrastuksia, asioiden hoitamista ja ostoksia, tiedonhakua ja oppimista, itseilmaisua, tiedostojen lataamista vertaisverkoista.

Kuvakallerioissa positiivisia puolia voisivat olla
+ mediakriittisyyden ja -lukutaidon parantuminen
+ mahdollisuus "tutustua" enemmän irkkailevaan nettikaveriin
+ toiminnan jonkinlainen järjestelmänvalvojan valvominen ja yleiset ilmiantomahdollisuudet
+ nopea vertaistuki, tai avun saaminen foorumeilta

mahdollisia haittoja
- keneenkään ei voi "aivan täydellisesti" luottaa
- liika tietokoneella istuminen (tai lähinnä liikunnan pois jääminen) voi aiheuttaa terveysongelmia
- kiusaaminen verkossa
- osaamaton käyttö tai ajattelemattomuus voi aiheuttaa "ikäviä vahinkoja" (vääriä julkaistavia kuvia, ohjelmistolatauksia tms.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti